tips om een hond te trainen

10 beste tips om een hond te trainen!

Ben jij in het bezit van een hond, maar vind je het lastig om je hond zo goed mogelijk te trainen. Deze kans is best groot, want meer dan helft van de mensen die een hond in huis hebben, vindt dit erg lastig. Daarom ga ik je vandaag de 10 beste tips geven om je hond zo goed mogelijk te trainen. Hier zitten namelijk nog behoorlijk wat haken en ogen aan.

Veel mensen vinden het tegenwoordig vervelend en raar waarom hun hond precies zo veel aan de lijn trekt of waarom die altijd in huis plast. Dit is simpel weg het resultaat van een slecht getrainde hond. Je moet namelijk vanaf het begin (puppy periode) consequent bezig zijn met het trainen om een goed luisterende hond te krijgen als die volwassen is.

Inhoud

Aangezien de vraag naar honden alleen maar aan het toe nemen is de afgelopen jaren, heb ik besloten om een artikel te schrijven waarin ik mensen kan helpen om hun hond het beste te trainen. Wil jij je hond ook zo goed mogelijk op voeden? Dan raad ik je zeker aan om mijn website en sociale media kanalen (Facebook, Instagram) in te gaten te houden voor nieuwe content. Ik schrijf namelijk wekelijks nieuwe artikelen over verschillende hondenrassen over onderwerpen die te maken hebben met het opvoeden, trainen en de verzorging van een hond. Ook als jij nog geen hond in huis heb, kan ik je op weg helpen met het uitzoeken van een hond die het best bij jou past!

1. Het consequent trainen van je hond

Dit is een van de belangrijkste dingen je moet weten voor het trainen van je hond. Want als je dit NIET doet, kan je er beter niet aan beginnen. Met consequent trainen bedoel ik elke dag/week bepaalde oefeningen je hond leren zodat het een gewoonte wordt. In de artikel zal ik ook een nog een aantal oefeningen leren die je direct kunt toepassen.

Als jij een hond goed wilt trainen dat je eigenlijk helemaal geen hondenriem meer nodig hebt, is het belangrijk dat je vanaf de eerste dag dat je hond in huis met regelmaat je hond traint. Ja er zit natuurlijk wel verschil per hondenras, hoe makkelijk die te trainen is. En zeker niet elke hond is zo goed te trainen dat je geen riem meer nodig hebt.

Maak dus een plan voor jezelf op wanneer en wat je precies gaat doen om jouw hond zo goed mogelijk te trainen. En doe er je voordeel mee om dit artikel eerst goed te lezen en daarna aan de slag te gaan. Misschien leer je wel hele handige tips die je direct kunt toepassen.

2. ABC training

Deze training is een van de bekendste trainingen die gebruikt wordt bij honden en hun baasje. Hiermee wil ik de nadruk leggen op ‘EN’. Het is bij deze training er echt voor bedoeld om een zo goed mogelijke band op te bouwen met je hond. Dit is namelijk wat veel mensen onderschatten. Een hond kan in potentie een nog betere en hechtere band creëren dan ooit voor mogelijk zou zijn kunnen met een mens. Veel mensen zeggen dan ook dat hun hond aanvoelt als hun 2de kind.

De letters ABC staan voor Aandacht, Bewustzijn en Communicatie. Het is extreem belangrijk dat je aandacht heb voor je hond. En hiermee bedoel ik dus niet op je telefoon zitten terwijl jij je hond uit laat. Door samen opdrachten uit te voeren ontstaat er interactie en samenwerking. Je hond moet zijn baasje te alle tijden kunnen vertrouwen en daarom is aandacht zo belangrijk.

Bij bewustzijn wordt bedoeld dat je hond bewust wordt van zijn eigen lichaam. Door oefeningen en spelletjes samen uit te voeren is de hond bewust bezig om zijn spieren en oefeningen te ontwikkelen. Door de spieren te ontwikkelen, ontwikkel je het bewustzijn van je hond en zijn vertrouwen in zich zelf. En door hier een duidelijke communicatie aan toe te voegen creëer je een van de beste manieren om een goede band op te bouwen met je hond.

3. De baas worden over je eigen hond

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is erg belangrijk dat jij als baasje wel de autoriteit pakt en boven je hond staat. Het is niet de bedoeling dat de hond zijn baasje uit laat, maar andersom natuurlijk. Als een hond hier de kans voor krijgt, zal hij hier zeker misbruik van maken en op termijn probleem gedrag gaan vertonen.

Duidelijke regels opstellen is hier een goede tip voor om de baas te blijven. Bijvoorbeeld dat de hond niet op de bank mag komen en dat hij/zij netjes in zijn mand/bench moet als jij als baasje hier om vraagt. Dit kan je goed trainen door gebruik te maken van positieve consequenties. Dat betekent dat je de hond straft op het moment dat je hond ongewenst gedrag vertoont. Als een hond op de bang springt, moet je hem duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. Hierbij is het wel belangrijk dat je de hond beloont als hij wel op de goede plek gaat zitten.

Duidelijke regels opstellen is hier een goede tip voor om de baas te blijven. Bijvoorbeeld dat de hond niet op de bank mag komen en dat hij/zij netjes in zijn mand/bench moet als jij als baasje hier om vraagt. Dit kan je goed trainen door gebruik te maken van positieve consequenties. Dat betekent dat je de hond straft op het moment dat je hond ongewenst gedrag vertoont. Als een hond op de bang springt, moet je hem duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. Hierbij is het wel belangrijk dat je de hond beloont als hij wel op de goede plek gaat zitten.

In mijn GRATIS E-book leg ik het verschil tussen negatieve en positieve consequenties nogmaals uit door middel van een praktisch voorbeeld.

4. huisregels maken

Of je nou al een hond in huis heb of er een aan het zoeken bent zijn huisregels opstellen voor je hond erg belangrijk. Deze regels moet je goed afstemmen met alle mensen die in het huis wonen van de nieuwe hond. En dit geldt niet alleen voor mensen die een hond hebben met een gezin, ook als je samen bent of alleenstaand is dit erg belangrijk

algemeen luisteren honden van zichzelf goed om deze regels ook uit te voeren. Wel is het dan belangrijk dat de eigenaar van de hond streng opstreed als er bepaalde regels niet worden nageleefd. Je moet weten dat een hond ook minder leuke kanten heeft. En hierbij hoort dus ook streng zijn voor je hond. Want wil jij bijvoorbeeld dat je hond op de bank mag of dat die altijd gaat blaffen bij mensen die voorbij lopen?

Ben jij van plan om een puppy aan te schaffen, dan is het verstandig om op voorhand al een aantal regels op stellen. Deze regels moet je dan door middel van de juiste trainingen opvolgen.

‘Meer dan 50% van alle jonge honden zitten in het asiel, worden achtergelaten of krijgen een spuitje’

5. Fysieke training

Het is natuurlijk goed voor een hond om een stevige wandeling te maken, maar het is nog beter om af en toe flink te laten rennen (dit verschilt natuurlijk per hondenras). Maar over het algemeen willen de meeste honden wel rennen en maak hier dus ook gebruik van. Want een hond moet ook zijn benen rekken en strekken en dit gebeurt niet alleen maar door te lopen.

Een mens moet ook af en toe goed bewegen om helemaal los te komen. Daarom zijn er ook zo veel verschillende soorten sporten voor mensen. En helaas heeft een hond het niet voor het uitzoeken om op een bepaalde sport te gaat, dus daarom moet jij als baasje het doen.

Een goede oefening die je hiervoor goed kan gebruiken is het weg gooien van een object (wat makkelijk te pakken is voor een hond) en de dit de hond weer terug laten brengen. Hierbij is de hond lekker in beweging en gaat zijn hartslag ook nog eens lekker om hoog, wat weer goed voor de bloedsomloop is. Probeer er dus altijd voor te zorgen dat de hartslag van je hond minimaal 1x per dag lekker om hoog gaat. Dit is beter voor zijn gezondheid en zal hierdoor langer leven blijkt uit onderzoek.

6. Mentale training

Naast de fysieke training is het ook belangrijk om je hond mentaal te trainen. Dat klinkt best wel een beetje gek toch? Maar het is wel degelijk een goede manier om je hond te trainen. Want veel mensen denken namelijk dat hun hond dom is, maar de meeste honden zijn veel slimmer dan jij denkt hoor. Het is dus de bedoeling dat het baasje ervoor zorgt dat zijn hersenen in werking worden gesteld. En daar ga ik je een handje mee helpen. Fijn he?

Een spelletje die goed kan toepassen is het gebruik maken van een voerbal. Dit is een bal waar je voer in doet, en vervolgens moet je hond dit er uit proberen te krijgen. Dit is alleen nog niet zo erg makkelijk, want de hond denkt dat het een speeltje is, maar ziet het eten zitten, wat hij er vervolgens niet uit krijgt. Hierdoor ontwikkelt de hond zijn hersencapaciteit en is het tevens ook lekker aan het spelen. Ik kan je aanraden om dit je hond te laten doen als jij er niet bent, zodat hij kan nadenken over de oplossing om het voer er uit te krijgen.

Zo hoorde ik laatst dat een hond van mijn buurman met de voerbal naar boven liep en het vervolgens van de trap liet vallen. Hierdoor kwam al het voer uit de bal en de hond had iets geniaals bedacht. Blijkbaar zijn honden dus helemaal niet zo dom als wij denken.

7. Relatie methode

We weten al heel erg lang dat honden zich aanpassen aan hun omgeving. Leeft een hond dus in een gezin waar veel agressie voorkomt, zal je hond dit op lange termijn ken maken door probleem gedrag te gaan vertonen. Let dus goed op als je tegen je hond schreeuwt of duwt, want dit heeft geen goede invloed op de relatie met je hond. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je hond goed weet wat wel en niet mag (huisregels). Maar om hierbij te schreeuwen is dus niet de juiste manier!! Het is dus erg belangrijk dat je meer positieve dingen zegt om de relatie met je hond beter te maken (aaien, spelen, eten geven). Zo werkt het eigenlijk met alle relaties die je hebt. Dus zorg er voor dat de relatie met je hond goed houdt, zodat hij ook beter naar je gaat luisteren. En dat is toch uiteindelijk wat iedereen wil? Een lieve, maar vooral gezonde en gehoorzame hond!

8. De grootste fout die de meeste mensen maken bij het trainen van een hond!

Tegenwoordig is op het internet veel te lezen over het trainen van een hond en daarom weten mensen niet zo goed meer wat ze nou wel en niet moeten geloven. Maar de grootste fout die de meeste mensen maken is het heel veel informatie lezen op internet en er vervolgens niks mee doen. De oplossing hiervoor is om het simpel te doen. Zonder inspanning, GEEN resultaat.

Wil jij echt je hond op een goede manier trainen? Dan zal je toch echt met je luie reet van die bank afkomen en aan de slag moeten met trainen. Ben je helemaal radeloos en weet je gewoon niet meer hoe dat het beste kan doen? Dan heb ik misschien een goede tip voor je. En dat is een speciaal geschreven E-book voor 9 verschillende hondenrassen. In dit E-book staat alle informatie die je moet weten bij het trainen/opvoeden van een hond.


Klik op jouw favoriete hondenras en word ook een ware hondentrainer!

9. Bouw een training op

Ja ik weet dat ik gezegd heb dat het belangrijk is dat je veel met je hond naar buiten moet gaan om je hond te trainen. Maar let op dat je dit vooral consequent doet en niet in één week heel erg veel. Soms kan 10 minuten per wandeling al genoeg zijn om een bepaalde oefening te oefenen met je hond. Bouw dit dus op. En vooral in het begin als je hond nog een puppy is, kan hij nog niet zo lang buiten lopen.

Het is dus belangrijk dat dit in de loop van de tijd dat je hond ouder wordt, opbouwt. Maar hier moet je wel een vaste lijn in houden. Dus niet de ene week doen we wat en daarna weer 2 weken niks en vervolgens denk je ‘ohja ik moet die * hond ook nog een trainen’. Nee sorry zo werkt het helaas niet. Als je een hond op de juiste manier wilt trainen, dan moet je er simpel weg tijd in steken. En hoe meer tijd jij hier voor hebt, hoe leukere hond je er voor terug krijgt.

10. Train je hond in één minuut per dag

Wil jij ook een hond die goed luistert en die niet meer plast in huis, maar kan je het gewoon niet opbrengen om na een lange werkdag nog je hond een uur lang te trainen? Dat is ook meer dan logisch, want psychologische gezien zijn we geprogrammeerd om veranderingen te vermijden en uit te stellen. Je bent namelijk moe van een hele dag werken en dan ga je liever op de bank zitten met een glas wijn in je hand. Even snel je hond uit laten en dan weer snel naar binnen.

En dan heb je na een paar maanden nog steeds je hond niet getraind met bepaalde oefeningen. Je bent niet de enige hoor, want dit komt vaker voor dan je denkt. Maar wat nou als je zorgt dat je elke dag 1 minuut je hond gaat trainen. Je mag zelf kiezen wat voor soort training en op wat moment op de dag. Dat kan je onderbewust zijn dan makkelijker opslaan in je hersenen en wordt het een gewoonte. Net als bijvoorbeeld tandenpoetsen. Je heb er misschien geen zin of geen tijd voor, maar toch doet bijna iedereen het 2x per dag. Simpel weg omdat het een gewoonte is die je van vroeg af aan heb geleerd.

Zorg eerst dat je dit een week lang achter elkaar doet en kijk dan wat er gebeurt. En als je dit een nog wat langere tijd volhoudt, heb jij ook over een tijdje een gehoorzame hond waar je al jaren van droomt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stukje discipline, maar dat is eenvoudig te leren. En jij wil toch ook het beste voor je dierenvriend? Ga dus lekker aan slag met je hond en in het volgende hoofdstuk geef ik je nog een extra tip;-).

EXTRA TIP

Heb je geen idee meer hoe je nou jouw hond het beste kan trainen? Dan heb ik misschien een oplossing voor je. Want er zijn namelijk voor een aantal hondenrassen unieke E-books geschreven. In deze E-books leer je van a tot z hoe jouw hond weer goed laat luisteren, niet meer trekt aan de lijn en naar je toe komt op commando.

Het fijne aan deze E-books is dat je het koopt ZONDER RISICO. Want stel je vind het na een paar dagen helemaal niks, dan stuur je het gewoon terug. Je kan namelijk altijd gebruik maken van de 60 dagen geld terug garantie.

Ben je benieuw wat er allemaal in deze E-books staat? Dat komt goed uit, want daar heb ik een uitgebreid artikel over geschreven. Klik op de onderstaande review om te lezen wat je allemaal kan verachten in deze E-books.

Vergelijkbare berichten