Border Collie

Algemene informatie Border Collie

De Border Collie staat bekend als een actieve en slimme, goed te trainen hond. Dit, samen met zijn handzame maat, maakt dat het ras erg populair is. Maar toch is een Border Collie lang niet voor iedereen een geschikte hond. Zijn gevoelige aard in combinatie met zijn fanatieke werklust kan to problemen leiden als de hond niet de juiste begeleiding krijgt.

De Border Collie heeft een sportieve, stabiele baas nodig die met hem wil werken en al enige ervaring heeft met honden. Lees dus eerst veel informatie over deze hond en kijk dan of dit ras echt bij je past.

Het ras is oorspronkelijk gefokt voor het drijven van schapen, en ook nu nog is de Border Collie in de eerste plaats een echte werkhond. Typerend voor de Border Collie is het met een laag gehouden kop staren naar het vee.

Border Collies zijn actieve en zeer intelligente honden die veel beweging nodig hebben. Het ras wordt ingedeeld bij rasgroep 1: ‘herdershonden en veedrijvers’.

Uiterlijk

De Border Collie eis een atletisch gebouwde hond met een kort of matige lange vacht. De meeste Border Collies zijn zwart met wit, maar er zijn ook andere kleuren mogelijk zoals wit met bruin of blauwgrijs, driekleurig of blue merle (zwarte vlekken op een grijsblauwe ondergrond).

Kijk hier welke kleur jij het mooiste vindt.

Volgend de ras standaard mag wit nooit de overheersende kleur zijn. De oren kunnen rechtop staan of de punt kan omlaag vallen. De staart wordt in rust laag gedragen en buigt aan het einde omhoog.

De gewenste schouderhoogte is bij reuen 53 centimeter, bij teven iets lager.

Lees ook mijn blog: De beste manier voor een optimale vachtverzorging van jouw Border Collie.

Karakter

Border Collies zijn enthousiaste, alerte honden. Van naturen heeft deze schapendrijver een sterke achtervolgingsdrift, een overvloed aan energie en uithoudingsvermogen.

Bovendien is hij bovengemiddeld intelligent. Wanneer de Border Collie te wieing te doen heeft, kan dat leiden tot het drijven of achtervolgenvan anderen huisdieren, voorbijgangers of zelfs auto’s. Border COllies die consequent opgevoed worden zijn over het algemeen vreidndelijke honden die erg gehoorzaam zijn.

Ze zijn bovendien gevoelig voor de stemming van de eigenaar en stel onder de indruk van bestraffende woorden. Veel Border Collies houden van aandacht en knuffels. Ze hebben soms de neiging zich aan één persoon te hechten.

Border Collies zijn niet altijd even geschikt voor een gezin met kleine kinderen. De hond kan de neiging hebben hen te gaan drijven, zeker als hij deze aanleg niet kwijt kan in ander activiteiten. Border Collies hebben een eigenaar nodig die sportief en actief is en het leuk vindt om met de hond te werken en trainen. Wil jij nou de 10 beste tips om je hond te trainen? Lees dan HIER mijn artikel en word een ware hondentrainer.

Opvoeding

Bij de opvoeding is het belangrijk dat de hond leert om rustig te zijn. Border Collies hebben van zichzelf de neiging om door te gaan, je zal de pup soms tot rust moeten dwingen.

Border Collies zijn gevoelig voor jouw stem, te hard straffen of te lang doorgaan met straffen zorgt ervoor dat de hond angstig wordt. Leer jouw Border Collie goed gedrag aan door dit direct te belonen. Ook het drijven en de achtervolgingsdrift van de Border Collie moet goed onder controle worden gehouden. Leer je pep jan jongs af aan waar hij wel en juist niet achteraan mag rennen.

Soms hebben Border Collies het zo druk dat ze geen tijd nemen om te eten. Zorg er dan voor dat je een vast voerschema aanhoudt en de hond meer rust geeft.

Bij gehoorzaamheidstraining is het belangrijk om de oefeningen voldoende af te wisselen. Vanwege de hoge intelligentie van de Border, vindt hij de training al snel saai worden. Wees consequent in jouw opvoeding en onthoud dat een slimme hond ook ongewenst gedrag heel snel kan aanleren!

Lees ook mijn blog over “Beste opvoedingstips Border Collie” als je hier toch bent.

Ook relevant en zeker handige blogartikelen die je ook nog even kunt meepakken meteen: