Golden Retriever

Geschiedenis

De golden Retriever is al tientallen jaren zo in trek, dat het bijna vreemd is hoe weinig er over de herkomst van het ras bekend is. Golden Retriever zijn erg populaire gezinshonden, maar toch ligt hun oorsprong in de jacht, bij de Schotse adel. Anders dan veel andere jachthonden zijn golden Retrievers speciaal gefokt om aangeschoten wild op te sporen voordat het weg kon vluchten (‘Retriever’ is Engels voor ‘ophalen’).

Daarvoor was een slimme hond nodig met een dikke, warme vacht, uitstekende zintuigen en een speels karakter, waardoor ze bijvoorbeeld graag een riviertje over zwemmen om de prooi op te sporen.

Golden Retriever moesten een haas of hert ook apporteren, waarbij hun vermogen om dieren of speeltjes zacht maar stevig tussen hun tanden te klemmen – de ‘zachte beet’ – perfect van pas komt.

Vanuit deze geschiedenis als gespecialiseerde jachthond ontstond de zachtaardige familiehond die we nu zo goed kennen. Golden Retrievers zijn intelligente honden met een sterk sociaal karakter.

Naar kinderen toe zijn ze vriendelijk en geduldig, wat omgekeerd ook goed van pas komt bij het opvoeden en trainen (zie ook: 4 tips voor het trainen van een Golden Retriever) van puppy’s. Gaat het gezin erop uit, dan gaat een golden Retriever het liefst mee.

Een gezonde golden Retriever zit altijd vol energie en is vanwege zijn slimheid dol op spelletjes, puzzels en andere uitdagingen. Dat verklaart waarom deze honden in de hele Westerse wereld niet alleen als gezelschapsdier zo gewild zijn, maar ook vaak als hulphond of geleidehond worden ingezet.

Algemene informatie Golden Retriever

Golden Retrievers werden vroeger gele Retrievers genoemd, omdat er maar een paar blonde exemplaren waren tussen de veel bekendere zwarte labrador Retriever. Tegenwoordig is de langharige, zachte blonde vacht een kenmerkende eigenschap van het ras.

De vacht heeft een waterdichte onderlaag en is niet bijzonder dik, variërend in kleur van bijna wit platinablond tot een donkerblonde of gouden honingachtige tint.

Dit is een hond die regelmatig moet worden geborsteld, waarbij haren op het bankstel niet te vermijden zijn.

Daar staat een grote aaibaarheid tegenover, wat deze mensen- en kindervriend over de hele wereld zo populair heeft gemaakt.

Grootte en postuur

Een volwassen reu heeft een schofthoogte van 51 tot 61 cm en weegt tussen de 29 en 34 kilo, terwijl een teefje met 51 tot 56 cm en 25 tot 29 kilo iets kleiner en lichter blijft.

Met een gelijkmatige lichaamsbouw, korte flanken en een stevig skelet is een golden Retriever een robuuste hond, maar zeker geen waak- of aanvalshond.

De ribben liggen diep en de schouderbladen zijn lang. De kop van de golden Retriever is kort en breed, met een schaargebit en bij voorkeur een zwarte neus met middelgrote, donkere ogen.

Deze eigenschappen geven het ras een zachtaardige, vriendelijke blik die past bij hun karakter. Let wel op foklijnen, want sommige golden Retrievers zijn nog altijd echte jachthonden die veel minder geschikt zijn als zachtaardig huisdier.

Regelmatig wandelen is noodzakelijk!

Vanwege de intelligentie, nieuwsgierigheid en de grote sociale vaardigheid van golden Retrievers zijn genoeg beweging en geestelijke uitdagingen van levensbelang voor deze honden. Regelmatig wandelen is noodzakelijk, met genoeg tijd om los van de lijn te rennen en te ravotten.

Hou hiervoor een minimum aan van vier keer per dag een half uur lopen. (30 minuten wandelen per keer geldt voor een volwassen hond. Een puppy van 8 weken mag niet zo lang achtereenvolgens wandelen.)

Vanwege de lange vacht van de hond is het wel zaak om de warmste momenten van de dag te vermijden, want oververhitting ligt al snel op de loer.

Opvoeden van je Golden Retriever

Golden Retrievers zijn sociale en intelligente dieren. Aan de ene kant helpt dit bij het opvoeden van puppy’s, want met die sociale intelligentie zijn ze slim genoeg om ingewikkelde trainingen te kunnen volgen.

Het trainen van een Golden Retriever pup lijkt behoorlijk op het opvoeden van kinderen. Consequent zijn is cruciaal, want ze zijn slim genoeg om te proberen jouw training te saboteren. Je stem verheffen of schreeuwen zijn uit den boze, dus zorg wel dat je je puppy rustig en vriendelijk blijft benaderen.

Wil jij nou ook dat het opvoeden van een Golden Retriever een stuk gemakkelijk gaat? Dan hebben wij de oplossing voor je. Voor een eenmalig bedrag koop je een klein boekje met alle informatie voor je dierenvriend.