kruising tussen een Labrador en een Golden Retriever

Gouden combinatie: de kruising tussen een Labrador en een Golden Retriever

Als je op zoek bent naar een liefdevolle en energieke hond, kun je een kruising van twee honden nemen, namelijk de Labrador en de Golden Retriever. Deze kruising levert een gevoelige werkhond op, genaamd de Goldador. Dit hondenras is een bijzonder hondenras in meerdere opzichten. In dit artikel vertellen we je wat meer over dit leuke hondenras.

Geschiedenis van de Goldador

Fokkers kwamen er lang geleden achter dat een kruising tussen de Labrador en Golden Retriever voor een prachtig resultaat zou zorgen. De naam die ze aan deze hond hebben gegeven bestaat echter sinds een paar jaar. Er werd namelijk al langere tijd gefokt met de Labrador en Golden Retriever, maar dit had vaak niet een opzettelijke intentie. Een paar jaar geleden gingen de fokkers erover nadenken welke mooie eigenschappen er naar voren kwamen en werd er met meer intentie gefokt. De kruising kreeg toen ook de naam Goldador.

Uiterlijke kenmerken van de Goldador

Ideaal als jacht- en werkhond

Voorheen werd zowel de Labrador als de Golden Retriever gefokt voor de jacht. Ze waren namelijk gespecialiseerd in het ophalen van geschoten wild en ook niet bang om het water in te duiken indien nodig. Daarnaast stonden de twee hondenrassen ook bekend wegens hun goede neus. Deze kenmerken zijn terug te zien bij de Goldador. Je zal ook merken tijdens een wandeling met jouw Goldador dat ze overal aan snuffelt. Ze heeft dit nodig om de informatie op te nemen. Mensen nemen de omgeving waar met hun ogen, de Goldador doet dat met haar neus. Dat is dan ook de reden dat ze getraind worden als hulphond voor de politie, douane of landmacht. Daarnaast worden Goldadors ook ingezet als hulphond bij diabetici. Ze kunnen namelijk ruiken wanneer de bloedsuikerwaarden te veel schommelen.

Kleur van de vacht

De kleur van de vacht is afhankelijk welke kenmerken de Goldador meekrijgt. Als ze meer op de Labrador lijkt, kan je kleuren verwachten als chocoladebruin, geel en zwart. Als jouw Goldador toch meer lijkt op de Golden Retriever, dan heeft ze een lichtgouden, gouden of rossige vacht.

Verzorging van de vacht

Een groot voordeel van de Goldador is dat ze niet tot nauwelijks vachtverzorging nodig heeft. Het is vooral belangrijk om haar vacht zelf in de gaten te houden. Zo kan je haar vacht regelmatig even borstelen om klitten te verwijderen. Het wassen van haar vacht is eigenlijk niet nodig. Een paar keer per jaar kan je de vacht wassen met speciale hondenshampoo, maar dit is niet noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor het knippen van de vacht. Het is hierbij enkel nodig om af en toe langere haren bij te knippen bij de poten, maar verder heeft de Goldador geen speciale behandeling nodig.

Het karakter van de Goldador

Hulphond

De Goldador is zeer geschikt als hulphond. De Goldador heeft namelijk het prachtige eigenschappen dat ze niet zo snel schrikt van onverwachte of harde geluiden. Je kunt dus deze hond met een gerust hart koppelen aan mensen met een lichamelijke beperking of trauma. Daarnaast is de Goldador vanwege haar goede neus ook perfect als speurhond. Met andere woorden: de Goldador kan je met een gerust hart belangrijke maatschappelijke functies laten vervullen.

Familiehond

Goldador is verder ook zeer geschikt als familiehond. Ze is sociaal, enthousiast, actief en vriendelijk. Je moet hierbij echter wel rekening houden dat de Goldador niet 24/7 even energiek is. Ze heeft een aantal uren waarin ze veel kan spelen, maar daarna komt ze in een soort dip terecht. Ze heeft dan echt haar slaap nodig en momenten dat ze lekker kan ontspannen met een botje. Het is belangrijk om haar deze rustmomenten te gunnen, want dit draagt bij aan een gezonde ontwikkeling. Als je haar niet deze momenten gunt, bestaat de kans dat ze angstig of agressief wordt.

Wanneer is de Goldador geschikt voor jou?

Een Goldador is perfect als je een actieve en vriendelijke hond zoekt. Ze is betrouwbaar, niet snel afgeleid door prikkels uit de omgeving en erg makkelijk te trainen. Net als elk ander hondenras is het belangrijk om de tijd te nemen voor haar opvoeding en training. Het is goed om haar te blijven uitdagen met activiteiten, maar tegelijkertijd ook om haar grenzen te denken. Een goede balans tussen actief zijn en rust hebben is erg belangrijk voor de Goldador. Als je jouw Goldador goed opvoedt, heb je een hele lieve hond die ontzettend loyaal is en een ware aanwinst is voor jouw gezin.

Mocht je een hulphond zoeken dan is de Goldador ook perfect voor jou. Ze zal nooit afgeleid raken en erop gefocust zijn om jouw leven wat aangenamer te maken. Naast de hulp die ze je zal bieden, is ze ook een goed gezelschap.

Meer lezen over dit trouwe, lieve hondenras? Dan is het volgende e-book echt een aanrader voor je!

Vergelijkbare berichten