puppy, labradoodle, white dog-1472085.jpg

Hoe zit dat nou met de vachtwissel van de Labradoodle?

De Labradoodle staat bekend om zijn bijzonder vacht. Het is namelijk de ideale hond voor mensen met een allergie. Dit komt omdat de haren die normaal uitvallen bij een hond, maar bij de Labradoodle vangen de andere haren deze op.

Hierdoor is het wel heel erg belangrijk dat je de vacht van de Labradoodle dus goed onderhoudt. Als je meer wil weten over het onderhoud van de Labradoodle dan kan ik je aanraden om mijn andere artikel daarover te lezen.

Dus nog even kort samengevat, wat je gaat leren over de vacht van de labradoodle

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de vachtwissel van de Labradoodle. Dit is namelijk een best ingewikkeld verhaal. Doordat deze vacht dus zo speciaal is, betekent dat ook dat er veel over te vertellen is.

Je moet je daarom ook goed inlezen over de vacht van de Labradoodle. Het kost namelijk iets meer tijd dan bij een andere hond.

Vachtwissel Labradoodle puppy

Als de pup ongeveer 7 maanden oud is dan kan het zo zijn dat de vacht van de pup gaat veranderen. Er komt namelijk een nieuwe vacht onder de vacht die er is. Dit noemen we vachtwissel. Bij de vachtwissel kunnen er veel klitten of vilten vrijkomen. De vacht wissel duurt ongeveer een half jaar. Hou dit goed in de gaten, want dit hangt heel erg af van de hond zelf.

Elke Labradoodle is natuurlijk weer anders en heeft een andere levensstijl. Denk hierbij aan wandelingen, zwemmen, verzorging, voeding, etc. Hierdoor verloopt dus elke vachtwissel weer anders, dus daarom is het goed om dit artikel goed te lezen, zodat je goed bent voorbereid. Misschien heb je ook al meerdere websites hierover gelezen en zegt iedereen bijvoorbeeld iets anders over het borstelen. Dit komt omdat er niet een duidelijk goed of fout in zit. Kijk daarom wat voor jou en je hond het fijnste werkt, maar zorg wel dat je het regelmatig bijhoudt.

Je moet goed rekening houden dat het de eerste paar maanden best wel makkelijk is om de vacht van de Labradoodle te onderhouden. Dit komt omdat de vachtwissel nog niet is geweest. Maar als die eenmaal is geweest dan moet je dit regelmatig bijhouden. Het kan dan even schrikken zijn dat je hier best veel tijd aan kwijt bent.


Dit doe je hond regelmatig te borstelen, zodat er weinig klitten in komen. Denk dus niet om 1 keer per maand je hond te borstelen. Als je naar je zelf kijkt dan was en kam je dit ook elke dag of minstens een paar keer per week. En dan moet je ook niet vergeten dat een hond veel vaker geaaid wordt, in vies water springt etc.

Hoe vaak moet je jouw Labradoodle laten trimmen?

Je weet nu wel dat het veel tijd kost om de vacht te onderhouden. Maar het kan een heel stuk schelen om af en toe de vacht van de Labradoodle te laten trimmen.

Maar doordat de vacht van de Labradoodle niet zo veel verhaart, betekent dit niet dat de vacht niet aan het groeien is. Wat ik eerder ook al zei de nieuwe vacht groeit tussen de oude lange haren van de Labradoodle.

Hiervoor is het dus van belang dat je de vacht een paar keer per week goed borstelt. Ja ik herhaal dit regelmatig, omdat het echt belangrijk is. Als je geen tijd in je hond wil investeren, dan raad ik je aan om geen hond te nemen.


Maar hoe vaak zou je een hond nou eigenlijk moet laten trimmen? Iedereen heeft hier weer zijn eigen mening over. En dat is ook logisch want het kost ongeveer 50 euro per trimbeurt. Dus je moet goed kijken wat in jou situatie het beste is. Als je bijvoorbeeld niet veel onderhoud wil doen, kan je de hond elke maand laten trimmen.

Maar zoals je merkt wordt het dan wel een dure grap. 1 x in de 3 maanden je hond laten trimmen is meer dan voldoende, als je maar wel regelmatig de vacht goed kamt.

Wat als je je hond niet laat trimmen?

Ik snap dat sommige mensen het veel tijd vinden of omdat het eigenlijk te duur is om elke keer hun hond te laten trimmen.

Maar je moet goed weten dat hier nare gevolgen aan kunnen zitten. Je gaat op te duur aan het gedrag van je hond merken dat hij niet vrolijk is en zich vaker gaat afkeren tegen zijn baasje.

Je Labradoodle gaat er steeds slechter uit zien en kan veel last krijgen van jeuk en er blijven dus veel klitten achter zitten in de vacht. Het kan zelfs zo erg worden dat de hond niet meer uit zijn ogen kan kijken en last kan krijgen om zijn behoeftes te doen. Alles blijft dan namelijk in de vacht vast zitten.

Het trimmen van de vacht zelf doen….

Het is zeker mogelijk om de vacht van de Labradoodle zelf te trimmen. Maar je moet goed bewust zijn dat dit veel tijd kost en de eerste paar keer een beetje fout kan gaat.

Je moet dan ook de juiste spullen in huis halen en de juiste techniek toepassen. Als je nu al denkt ‘dat is echt niks voor mij’, dan raad ik zeker aan om dit door een professional te laten doen. Je wil tenslotte niet dat er iets fout gaat of dat je je hond pijn doet.

Kijk anders even op deze website waar je alle artikelen voor honden kan vinden. Misschien kan dit je helpen als je het knippen van de vacht zelf wilt gaan doen.

Maar als je bereid bent om dit goed te leren dan is dat zeker mogelijk. Kijk hieronder een kort filmpje hoe je bijvoorbeeld de ogen vrij knipt.

Vind jij het ook zo vervelend dat er zo veel verschillende meningen zijn over het opvoeden van je Labradoodle?

Vergelijkbare berichten