Jack Russell

Algemene informatie Jack Russell

De Jack Russel komt oorspronkelijk uit Engeland en is gefokt door dominee John (Jack) Russel. Hij deed dit voor het jagen in holen op vossen en later voor het verjagen van ongedierte op de boerderij.

Het moest een moedige, niet te grote hond zijn met veel doorzettingsvermogen die de vos in zijn hol kan achtervolgen en hem er uit blaffen. Uit de door hem gefokte honden zijn twee rassen ontstaan: de Parson Russel Terriër, die hoger op de poten staat en wat lichter gebouwd is, en de Jack Russel Terriër.

Tegenwoordig wordt de Jack Russell veel als huishond gehouden. Het ras hoort tot rasgroep 3: Terriërs. Deze honden worden gemiddeld 15 jaar oud.

Uiterlijk

De Jack Russell is een kleine, stevig maar atletisch gebouwde hond. Er bestaan drie vachttype: gladharig, ruwharig en ‘broken’ (wat tussen glad- en ruw haar zit.

De poten horen recht te zijn en even lang als de afstand van schoft (schouder) tot de onderkant van borstkas. Soms worden Jack Russels gezien met een te lang lijf, te korte of kromme poten en een overdreven brede borstkas. Deze voldoen echter niet aan de ras standaard.

Het oor van de Jack Russell hangt of is een zogenaamd ‘knopoor’, waarbij de oorschelp wat opzij gedraaid staat en de punt van het oor omlaag hangt. De staart van de Jack Russell wordt als de hond loopt omhoog gedragen.

Het gewicht van de Jack Russell ligt rond vijf tot zes kilo, de schouderhoogte tussen de 25 en 30 centimeter. voor elke vijf centimeter schouderhoogte mag de hond een kilo lichaamsgewicht hebben.

Karakter

De Jack Russell is een actieve, slimme hond met een pittig karakter. Hoewel hij klein van stuk is, lijk hij dat zelf niet in de gaten te hebben. Hierdoor kan hij overmoedig zijn tegenover veel grotere en sterke honden en hen uitdagen. Voorkom dit, want niet elke grotere hond accepteert dit en de kans bestaat dat jouw Jack Russell gebeten wordt.

De Jack Russell houdt van actie en spelen en is een echte doorzetter. Hij zal bij conflicten eerder het gevecht aan gaan dan vluchten.

Jack Russels zijn waaks en blaffen vrij veel. De reuen zijn niet altijd even tolerant naar andere reuen, maar ook een combinatie van twee teen in een gezin gaat bij dit ras soms minder goed.

Zoals de meest Terriërs is de Jack Russell vrij zelfstandig en kan hij flink eigenwijs zijn. Hij heeft een behoorlijk jachtinstinct en vindt het leuk om ergens achteraan te rennen. Kleine huisdieren kunnen dan ook maar beter uit zijn buurt worden gehouden. Hij is bovendien dol op graven:)

Als een Jack Russell goed aan kinderen gewend is kan hij prima met hen spelen. Wel moet dit altijd goed begeleid worden.

De Jack Russel kan voor kleine kinderen drug zijn en hij heeft de neiging hen achterna te rennen en in wapperende kleren te happen. Laat honden en kinderen NOOIT alleen!

Opvoeding

Op een goed opgevoede Jack Russell te krijgen moet je vooral consequent zijn en zelf rustig blijven. Leer jouw Jack de regels door goed gedrag te belonen, oefeningen leuk en afwisselend te houden en te voorkomen dat hij ongewenst gedrag aanleert. Jij zal vooruit moeten denken, want Jack Russels zijn slimme doorzetters (geen schoothondjes). Laat je niet door zijn schattige puppy uiterlijk afleiden!

Een aandachtspunt bij de opvoeding is om pups al jong te leren dat ze niet constant mogen blaffen. Geef dus zeker geen aandacht als een pup blaft, maar loop juist weg en geef aandacht als hij stil is.

Voorkom dat hij achter vogels en wild, maar ook fietsen of rennende kinderen aan gaat jagen en oefen flink met hier komen en doe aandacht training.