Labrador

De Labrador is een enorm populaire hond. Hij staat bekend als een enthousiaste, gehoorzame en prima geschikte hond voor een gezin. Bedenk echter wel dat ook de Labrador niet gehoorzaam geboren wordt en dat hij in zijn jonge jaren behoorlijk onstuimig en ook eigenwijs kan zijn.

De Labrador komt goed tot zijn recht bij een rustige maar sportieve eigenaar die genoeg tijd heeft om zijn voldoende beweging en uitdaging te geven.

Algemene informatie Labrador

De Labrador komt van oorsprong uit Newfoundland (Canada). De honden waren geliefd bij de Engelse adel, die ze gebruikte voor jacht. Tegenwoordig behoren Labradors tot de populairste honden in Nederland.

Zijn karaktereigenschappen zorgen er voor dat de Labrador een gewaardeerde jachthond en een fijne kameraad is. Mede door deze eigenschappen zijn ze geschikt als blindengeleidehond en drugshond. De Labrador is ingedeeld bij rasgroep 8: ‘Retrievers, Spaniels en Waterhonden.

Uiterlijk

De Labrador is een stevig gebouwde, actieve hond. De lichaamsbouw moet zodanig zijn dat de hond zijn taken als jachthond goed kan uitvoeren, zowel op het land als in het water. Het uitgangspunt in de ras standaard is een hond die op geen enkel onderdeel overdreven is en die vooral doelmatig is.

Labradors hebben hangende oren en een stevige, vrij dikke staart (otterstaart genoemd).

De vacht van de Labrador is kort en dicht. De kleur is zwart, geel (blond), of chocoladekleurig. De gele kleur kan variëren van licht roomkleurig tot vossenrood. Een kleine witte vlek op de borst is toegestaan.

De ideale schouderhoogte is bij reuen 56 centimeter, bij teven is dat 54 centimeter. Het gewicht is gemiddeld zo’n 30 tot 35 kilo.

Opvoeding

Bij de opvoeding is het belangrijk dat de hond leert om niet te onstuimig te zijn. Leer hem dat hij niet tegen mensen op mag springen, maar dat hij beter netjes kan gaan zitten als hij aandacht wil. Ook het meelopen zonder aan de lijn te trekken is iets wat je hem moet aanleren voor hij zijn volwassen afmetingen bereikt heeft.

Labradors houden erg van eten, PAS OP dat jouw Labrador niet alles van straat eet wat hij tegenkomt.

Er wordt vaak gezegd dat Labradors gemakkelijke, gehoorzame honden zijn. Dat kunnen ze inderdaad worden, maar dat gaat niet vanzelf. Je moet de eerste ander a twee jaar van zijn leven wel voldoende tijd in de opvoeding investeren.

Ze hebben een rustige, vriendelijke maar vooral duidelijke training nodig.

Vind jij het nou ook zo moeilijk om je Labrador GOED op te voeden? Dan hebben wij speciaal voor jouw de oplossing.